De hypotheekrenteaftrek: hoe werkt dat nou precies?

De hypotheekrenteaftrek: hoe werkt dat nou precies?

Als je een huis gaat kopen, heb je in vrijwel alle gevallen een financiering nodig: een hypotheek. De overheid heeft in het verleden een regeling bedacht om het kopen van een huis extra aantrekkelijk te maken: de hypotheekrenteaftrek. De rente die jij betaalt over het geld dat je hebt geleend voor het kopen van je huis (je hypotheek), mag je aftrekken van je belastbare inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting.

Je krijgt als huiseigenaar ook te maken met een fiscale bijtelling, dit is het eigenwoningforfait. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de WOZ-waarde van je huis en het wordt bij je inkomen opgeteld, waardoor je dus meer inkomstenbelasting zou moeten betalen.

Door het optellen van het eigenwoningforfait en de belastingaftrek, betaal je echter uiteindelijk meestal minder belasting over je inkomen.

De WOZ-waarde 2022 is de waarde van je woning per 1 januari 2021. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2022 naar verwachting met 8,5 - 9%. WOZ-taxaties voor woningen worden vanaf 2022 gebaseerd op m2 (gebruiksoppervlakte) in plaats van op m3 (inhoud).

Voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek

Er is een aantal voorwaarden voor het aftrekken van de hypotheekrente. Zo mag je alleen rente aftrekken van een hypotheek of lening die je hebt afgesloten om je huis te kopen, te onderhouden of te verbeteren. Ook verschillen de voorwaarden van een hypotheek die ná 1 januari 2013 is afgesloten met een hypotheek van vóór deze datum.

Een hypotheek van ná 1 januari 2013

Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten, geldt dat alleen een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Er zijn bovendien regels voor de aflossing van toepassing. Zo moet je een nieuwe hypotheek in maximaal 30 jaar helemaal aflossen (annuïtair of lineair) en dit moet in je hypotheekovereenkomst zijn vastgelegd. Wil je een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, dan kun je geen gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.

Een hypotheek van vóór 1 januari 2013

Heb je vóór 1 januari 2013 een hypotheek afgesloten? Dan mag je gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek voor de dan nog resterende jaren met een maximum van 30 jaar, ongeacht je hypotheekvorm.

Andere aftrekbare kosten

Naast de hypotheekrenteaftrek, zijn er andere aftrekposten waarvan je gebruik kunt maken als woningeigenaar. Je kunt bijvoorbeeld ook de rente van een andere lening dan je hypotheek aftrekken, zolang je het bedrag maar leent om je huis te verbouwen of te onderhouden. Andere aftrekbare kosten zijn de eenmalige financieringskosten bij de aankoop van je woning, zoals de taxatiekosten van je woning, de bemiddelingskosten voor het afsluiten van je hypotheek, de notariskosten voor de hypotheekakte of de aanvraagkosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Nationale Hypotheek Garantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je een vangnet als je door omstandigheden je hypotheeklasten niet meer kunt betalen, of wanneer een restschuld overblijft na de verkoop van je woning.

In 2022 is de NHG-kostengrens voor woningen € 355.000. Voor woningen waarbij energiebesparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens in 2022 € 376.300.
Met een NHG betaal je meestal een iets lagere rente over je hypotheekschuld.

Hoe lang kun je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek?

Sinds 1 januari 2001 geldt dat je gedurende maximaal 30 jaar de hypotheekrente vanaf je inkomstenbelasting mag aftrekken. Deze termijn gaat in vanaf de eerste keer dat je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Als je na bijvoorbeeld zeven jaar een nieuw huis koopt, heb je voor die woning nog 23 jaar lang (30 minus 7) recht op hypotheekrenteaftrek.
Is je nieuwe koopwoning duurder dan je vorige woning? Dan mag je de rente over het bedrag dat je erbij leent weer de maximale termijn van 30 jaar lang aftrekken van je belastbare inkomen.

De hypotheekrenteaftrek daalt jaarlijks (tot 2023)

Hoe hoger je inkomen, hoe meer belastingvoordeel je hebt als huiseigenaar. Je trekt de hypotheekrente af tegen hetzelfde tarief als waartegen je inkomen wordt belast. Wanneer je inkomen in de hoogste belastingschijf valt, dan geldt er een maximaal percentage waartegen je de hypotheekrente voor je woning mag aftrekken en dit percentage daalt sinds 2017 totdat in 2023 het tarief van 37,05% is bereikt. In 2021 was de maximale hypotheekrenteaftrek nog 43%. Voor 2022 geldt een maximaal percentage van 40%.

Zo vraag je hypotheekrenteaftrek aan

Hypotheekrenteaftrek vraag je aan bij de Belastingdienst. Je kunt bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting aangeven hoeveel hypotheekrente je hebt betaald. Je krijgt de belastingteruggave dan één keer per jaar terug, nadat je aangifte voor de inkomstenbelasting hebt gedaan.

Je kunt er ook voor kiezen je belastingteruggave vooraf maandelijks in delen te ontvangen door een voorlopige aanslag aan te vragen. Dat scheelt in de maandlasten. Houd dan wel goed in de gaten of het bedrag dat je maandelijks ontvangt klopt, om te voorkomen dat aan het einde van het jaar bij de definitieve aangifte blijkt dat je te veel hebt ontvangen en je geld moet terugbetalen.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring