Makelaardij Stegenga | NVM | De belangrijkste kabinetsplannen in 2023

Stegenga overhandigt de sleuten van uw nieuwe huis

Wat verandert er in 2023 voor woningbezitters en huizenzoekers?

Op Prinsjesdag 2022 heeft het Kabinet haar plannen gepresenteerd in de Miljoenennota. Voor huizenbezitters en woningzoekenden zijn er geen enorme veranderingen in 2023, maar er zijn zeker een aantal zaken om rekening mee te houden. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

De ‘jubelton’ verdwijnt

Dit jaar (2022) mogen ouders hun kinderen die een woning willen kopen nog flink financieel ondersteunen, met een belastingvrije schenking van € 106.671, de zogenaamde jubelton. Dit bedrag wordt in 2023 afgebouwd naar € 27.231. Een enorm verschil! In 2024 wordt de maatregel zelfs helemaal afgeschaft.

Hypotheekrenteaftrek

Verdien je in 2023 meer dan € 73,031, dan heb je vanaf 1 januari van dat jaar minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Het aftrekpercentage daalt van 40% naar 36,93%.

Ook de wet Hillen wordt verder afgebouwd en dat is vooral belangrijk als je een kleine of geen hypotheek (meer) hebt op je woning. Want dan is het (te betalen) eigenwoningforfait hoger dan je hypotheekrenteaftrek en daardoor betaal je meer Inkomstenbelasting. Nu heb je volgens de wet Hillen in deze situatie recht op een extra aftrekpost ter grootte van ongeveer het verschil tussen deze twee. In 2023 is nog maar 83,34% van het verschil aftrekbaar.

Daar tegenover staat wel dat in 2023 het percentage van het eigenwoningforfait wordt verlaagd naar 0,35%. In 2022 is dit nog 0,45%. Dit geldt voor woningen met een WOZ-waarde tot 1,2 miljoen euro. Daarboven geldt een percentage van 2,35%.

Overdrachtsbelasting

Starters op de woningmarkt hoeven geen overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) te betalen. Dat is nu al zo en blijft in 2023. De maximale koopsom voor deze vrijstelling gaat zelfs iets omhoog, van € 400.000 naar € 440.000. De voorwaarden zijn: je mag niet ouder zijn dan 34 jaar, je moet zelf in het huis gaan wonen en je maakt voor de eerste keer gebruik van deze vrijstelling.

De WOZ-waarde stijgt

In 2022 wordt een stijging van de WOZ-waarde verwacht van rond de 15%. Als woningbezitter ontvang je de WOZ-beschikking begin 2023. De hoogte van de WOZ-waarde van je woning bepaalt de hoogte van een aantal belastingen.

Gemeenten gebruiken de waarde als basis voor het heffen van onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap baseert de watersysteemheffing op de WOZ-waarde en ook de Belastingdienst baseert diverse belastingen op de WOZ-waarde. Denk aan de inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait) en de erfbelasting. Je mag altijd bezwaar maken tegen een opgelegde WOZ-waarde. Controleer hem daarom altijd goed.

Extra investeringen in de woningmarkt

Vanaf 2022 stelt het kabinet tot 2031 elk jaar € 100 miljoen beschikbaar voor de bouw van extra woningen. Laten we hopen dat dat wat extra lucht gaat geven op de woningmarkt.

Op de huidige woningmarkt zien we ook nu al veranderingen. Huizen staan gemiddeld weer wat langer te koop, maar dit is vooral een gevolg van de gestegen hypotheekrente.

Het blijft een beetje onzeker wat de huizenprijzen in 2023 gaan doen. De algemene verwachting is dat de prijs van een gemiddelde woning nog een iets stijgt of stabiliseert, afhankelijk van wat de rentetarieven gaan doen.

Ben jij op dit moment op zoek naar een woning? Of twijfel je over het juiste moment om je woning te verkopen?
Neem gerust contact met ons op. We adviseren je graag over jouw persoonlijke situatie.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring