Zo maak je je woning verkoopklaar

Maak met deze tips je woning klaar voor bezichtiging!
Je woning klaarmaken voor bezichtiging: zo doe je dat

Het is zover! Je hebt de knoop doorgehakt en je huis gaat in de verkoop. Natuurlijk wil je je huis zo goed mogelijk presenteren. Je hebt immers maar één kans voor de eerste indruk. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? Volstaat het om de boel een beetje op te ruimen of komt er toch iets meer bij kijken? In deze blog lees je hoe jouw optimale voorbereiding op de verkoop van je woning eruitziet.

Je huis verkoopklaar maken

Je woning er op zijn paasbest uit laten zien, begint al voordat de fotograaf langskomt om foto’s van je huis te maken voor de woningpresentatie.

Begin tijdig met eventueel achterstallig onderhoud. En dan hebben we het niet over een grootschalige renovatie van je keuken of badkamer. Kunnen deze ruimtes wel een update gebruiken, dan is het beter dit aan de koper over te laten zodat hij deze ruimtes naar eigen smaak en behoefte kan aanpassen.

Wat wel belangrijk is, is de reparatie van kleine mankementen. Denk aan een losse plint, een knellend raam of piepende deur. Loop daarnaast eens door je huis met een kritische blik op je muren. Een wandje opnieuw sauzen kost niet veel tijd en kan bijvoorbeeld je hal enorm opfrissen. Laat een hoekje behang los? Lijm dit vast voorafgaand aan de presentatie van je woning. Onthoud dat kopers met een heel kritische blik door je huis gaan en dingen zien die jou al lang niet meer opvallen.

Ook je houtwerk moet netjes in de verf zitten. Dit geldt voor je hele huis, zowel binnen als buiten. Vergeet vooral je voordeur niet. Die moet er verzorgd en uitnodigend uitzien. Ga je opnieuw verven of sauzen? Gebruik dan zoveel mogelijk neutrale, lichte kleuren.

Opruimen, schoonmaken en stylen

Je huis moet er fris en veilig uitzien tijdens de presentatie. Kopers moeten zich prettig voelen in het huis en zich kunnen voorstellen hoe het zou zijn om er te wonen. Dit lukt minder goed als je huis bomvol staat met jouw spullen. Houd daarom een grondige opruimactie voorafgaand aan de bezichtiging. Je kunt spullen wegdoen, maar ook tijdelijk opslaan, bijvoorbeeld op je zolder, in je schuurtje, of beter nog, bij vrienden of familie. Na het opruimen is het tijd voor een grote schoonmaakactie, waarbij je juist aandacht geeft aan de ‘hoekjes en gaatjes’: schone plinten, blinkende badkamertegels, eventueel spinrag weg.

Qua styling kun je veel doen voor de presentatie van je woning. Je kunt een verkoopstylist inschakelen, maar ook online vind je veel filmpjes met tips. Over het algemeen geldt dat je beter een paar mooie eyecatchers kunt hebben staan, dan veel kleine frutsels. Eén grote plant bijvoorbeeld in plaats van vijf kleintjes. Daarnaast doen een verse bos bloemen op tafel of een schaal met vers fruit het nog steeds helemaal goed.

Op de dag van de bezichtigingen let je extra op een aantal zaken:

  • Maak je kapstok (grotendeels) leeg
  • Zorg dat de vloer leeg is, ruim schoenen op
  • Je meterkast is netjes en goed bereikbaar
  • Je toilet is schoon en ruikt fris, het toiletdeksel is gesloten
  • Kleine persoonlijke spulletjes ruim je op
  • Je keuken is schoon en zo leeg mogelijk
  • Leeg de prullenbak
  • Je bedden zijn strak opgemaakt
  • Geen wasgoed of rondslingerende kleding
  • Zorg voor frisse lucht
  • Je badkamer is schoon en verzorgingsproducten zijn opgeruimd
  • Je zolder oogt opgeruimd

 

Zorg dat je huis lekker ruikt

Hoe je huis ruikt, is een belangrijk onderdeel van de eerste indruk bij een potentiële koper. Zorg er dus voor dat je huis lekker ruikt. Een frisse bos bloemen of een geurkaars doen het goed in de woonkamer. Voor de slaapkamers is de geur van pas gewassen lakens ideaal. En in de badkamer en het toilet moet het vooral schoon ruiken. Pas wel op met chemische geuren uit een spuitbus. Die ruiken juist weer te intens en kunstmatig. Wordt er in huis gerookt of heb je huisdieren? Let dan extra op eventuele storende geuren.

Vergeet de tuin niet

De tuin is voor veel kopers een belangrijk onderdeel van de woning. Vergeet deze dus niet mee te nemen in je voorbereiding. Zorg dat je tuin onkruidvrij is, en dat het gras is gemaaid. Afgevallen blad is weggehaald, de bestrating is schoon en je struiken en haag zijn gesnoeid. Een paar nieuwe planten of wat eenjarige bloeiers geven je tuin een frisse look. Heb je een mooie lounge- of tuinset in je tuin? Zorg er dan in elk geval voor dat deze schoon zijn. Is het droog, richt je loungehoek dan in met gezellige kussens.

Een leegstaande woning verkopen

Staat je woning al leeg op het moment dat je hem wilt verkopen? Dan zijn er een paar extra aandachtspunten. Probeer zoveel mogelijk van de stoffering en de meubels te laten staan, zodat het huis een bewoonde indruk geeft. Blijf de tuin onderhouden, maak het huis regelmatig schoon en zorg voor een goede ventilatie. Lucht het huis nog eens goed voor de bezichtiging, waarmee je een muffe geur voorkomt. In de winter zet je de verwarming vlak voor de bezichtiging even aan.

Nog meer pro-tips

Met de tips in deze blog kom je een heel eind met het optimaal presenteren van jouw woning. Bij Stegenga Makelaars kunnen we je met onze ‘pro-tips’ nóg verder helpen en samen met jou de puntjes op de i zetten. Bovendien zorgen wij altijd voor een professionele fotoshoot, waarbij de ruimtes in jouw huis vanuit de juiste hoeken en met het beste licht worden gefotografeerd.

Ben je benieuwd hoeveel jouw woning op dit moment waard is? Vraag dan een vrijblijvende waardebepaling aan!

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring